Even Voorstellen.......De teamfoto...... | De spelers.......... | Sponsorpagina | Gastenboek | Vervoersschema en nieuws...... | Foto's en film van het Aspiranten team | Uitslagen en standen en komend programma | Ton's nieuwsbrievenpagina | Wedstrijdverslagen seizoen 2006 | Wedstrijdschema seizoen 2006 | De geschiedenis van Storks..... vanaf 1952 | Oproepen en vragen van de ouders of teamleden!!!! | E-mailformulier

Bron :  www.storks.nl

 

Storks History 1952 - 2006

Dit is de geschiedenis van ruim 50 jaar honk- en softbal op Storks (opgesteld door archivaris Anton Lazarom):

1952
Op 15 januari 1952 geschiedde het. Jan Kieft, John Oosterbroek, Henk Wortel en Cor Endlich richtten uit onvrede met de voetbalsport een nieuwe echte honkbalclub op. De naam moest kort zijn, Amerikaans aandoen en goed in het gehoor liggen; Storks. Storks kreeg de goedkeuring van de bond, had speelmateriaal en zelfs 9 spelende leden. De contributie bedroeg 2 gulden per maand. Op de bijvelden van het complex aan de Van Vredenburchweg in Rijswijk, Te Werve, verwierf Storks haar eerste veld.

1953
In dit jaar zagen voor het eerst enkele schriftelijke mededelingenbladen het licht. Met de honkbal-vaktaal wist men zich nog niet zo goed raad. Er werd gesproken over 'opgooien, branden en stootslagers'.

1954
Voor bankspelers had men een geheel eigen taak: 'Bij wedstrijden dienen de reserves toezicht te houden op de reserve-ballen'. Op 20 oktober van dat jaar wordt een dansavond georganiseerd.

1955
Omdat veel leden hard moeten blokken voor de examens, besluit men de trainingen tot nader order stop te zetten. '... studie gaat nog steeds voor het meisje...'

1956
Er zijn al drie herenteams, en er wordt een softbal-afdeling opgericht. Helaas is niet alles even vrolijk. Jan Kieft overlijdt op 20 december van dat jaar.

1957
Storks betrekt een nieuw veld: het VCS-terrein op Escamp1. Eindelijk wordt het eerste team kampioen van de 3de klasse, maar we verliezen de promotiewedstrijden tegen Schoten 3.

1958
In dit jaar vertrekken heel veel Storks-spelers naar de Verenigde Staten. Maar niet om daar professioneel honkbal te spelen, maar het is de immigratiegolf.

1959
Storks krijgt alsnog toegang tot de 2de klasse. In de halve finale van de bekerwedstrijd halen we Schoten onderuit. "Die lui slaan als beesten!" merkt een verbijsterde Schotenaar op.

1960
Hans Dijkstal wordt aangenomen als lid. De honkbal teams 1, 2 en 3 worden kampioen. Het eerste softbalteam eindigt daarentegen onderaan in de 1ste klasse.

1961
Bobo Echobardo is de eerste Storker die met het Nederlandse team naar Amerika gaat. Storks promoveert naar de 1ste klasse na drie bloedstollende wedstrijden tegen PSV.

1962
Storks bestaat 10 jaar, maar door geldgebrek worden alleen een loterij en een dansavond georganiseerd. Op 15 februari van dat jaar verschijnt voor het eerst de Honkslag.

1963
Het derde softbalteam presteert dit jaar het beste door kampioen te worden.

1964
Joop Meevers Scholte en Eric de Windt worden benoemd tot lid van verdienste. Een bestuurscrisis zorgt voor hoofdbrekens en een groot verlies aan leden.

1965
Storks verhuist naar Escamp III, een echt honkbalveld met een 'diamond', dug-out en tribunes. We moeten het complex delen met ADO.

1966
Storks is dat jaar qua grootte de 5de club van Nederland. Dit jaar gaan we voor de hoofdklasse honkbal, maar we verliezen de promotiewedstrijden tegen HCAW. Roy van der Dungen Gronovius wordt opgesteld in het Nederlandse negental.

1967
Storks speelt hoofdklasse, want door een fusie is HVA uit de hoofdklasse vertrokken. De competitie start op 30 april. Deze wedstrijd winnen we door perfect spel met 0-3.

1968
Hans Dijkstal wordt voorzitter. Dames 1 en 2 worden kampioen (geen promotie), en honkbal 1 eindigt in de middenmoot.

1969
Uitgenodigd voor het Nederlandse team zijn Rudy Dom, Ron Renooy, Ton de Jager en Roy van der Dungen Gronovius.

1970
Door de successen van Storks stromen grote namen onze kant op: Simon Arrindell en Hudson John.

1971
Dit jaar brengen we vijf seniorenteams, vier jeugd- en twee softbalteams in het veld. In het eerste team gaan Ton de Jager en Raf Gibbs weg, erbij komt Winneke Remmerswaal.

1972
Het 1ste softbalteam valt terug naar de 1ste klasse. Hudson John wordt wederom homerunking. Hij slaat dat jaar 16 homeruns!

1973
Het 1ste herensoftbalteam wordt gevormd. Ze verliezen elke week met grote cijfers. Het 1ste honkbalteam degredeert uit de hoofdklasse.

1974
Het 1ste honkbalteam keer terug in de hoofdklasse en de softbaldames handhaven zich in de 1ste klasse.

1975
Dit jaar staat in het teken van de verhuizing. Op 7 juni van dat jaar openen we het nieuwe veld en clubgebouw.

1976
Dit jaar stromen de leden toe. Vooral de jeugd heeft het honkbalveld ontdekt. Er wordt een interregio- en peanutteam opgericht. Ton Bodaan speelt zijn 400ste wedstrijd.

1977
De honkbalafdeling gaat vanaf 1977 gekleed in het blauw. De eerste peanutdag wordt gehouden, en de jeugdafdeling groeit naar 8 honkbalteams en 3 softbalteams. Storks sluit een overeenkomst met het Dirk van der Broek-concern en heet voortaan D-Tours Storks.

1978
De eerste interland vindt plaats op het Storks-veld. Het Nederlands softbalteam speelt tegen wereldkampioen USA. Bill Sheridan, belangrijke werper van het eerste team, vertrekt naar zijn geboorteland.

1979
Het is weer een waar kampioensjaar. De pupillen honkbal, adspiranten honkbal, junioren honkbal, adspiranten softbal en junioren softbal worden kampioen. Er komt een jaarlijks herensoftbaltoernooi dat voortaan 'Ans de Vreis-toernooi' zal heten.

1980
Geza Kovacs wordt uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het Nederlands kadettenteam.

1981
De actie 'werpmachine' gaat van start. Via een boekenverkoop wordt getracht een werpmachine bij elkaar te verdienen.

1982
Bij softbal worden nogal wat nieuwe spelregels ingevoerd: tie-break, re-entry rule en de designated hitter zijn de nieuwe termen.

1983
Het junioren-honkbalteam wordt op schitterende wijze kampioen van nederland. Jeroen Kwakernaak ontvangt van de KNBSB de Roel de Mon-prijs als de meest veelbelovende juniorenwerper van Nederland.

1984
Storks neemt een elektronisch scorebord in gebruik. Er wordt een kampioensfeest georganiseerd in de New Orleans Jazzclub.

1985
Het tiende Storks-jeugdkamp wordt georganiseerd. Storks krijgt de beschikking over conditie/kracht/looptrainer Hans Michielsen. Hij zal in het eerste jaar het 1ste en het interregio-team trainen.

1986
Storks gaat over tot de afname van Rawlings-pakken. De softbal-afdeling in wijnrood-grijs, de honk- en herensoftbal in licht en donkerblauwe pakken.

1987
Er wordt een feestweekend georganiseerd ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan. Dit gebint met een softbal- en filmmarathon, gevolgd door een reunie voor honk- en softbal.

1988
Ruim zeshonderd belangstellenden nemen deel aan de softbalmanifestatie voor families en bedrijven, die door Storks wordt georganiseerd.

1989
Honkbal 1 promoveert naar de eerste klasse. Dames 1 wint de playoffs van het rayon, en verslaat Wassenaar 2 met 10-0 in vijf innings.

1990
Honkbal 1 wordt kampioen van de 1ste klasse A en speelt promotiewedstrijden tegen UVV. De Utrechtse titelhouder van de 1ste klasse B wordt in Utrecht verslagen met 6-8 en op Kijkduin werd het 8-7.

1991
De softbaldames veroveren de Haagse beker na overwinningen op Lakwartier en Wassenaar. Jan Venema wordt de nieuwe caoch van honkbal 1.

1992
Honkbal 1 begradeert helaas naar het district. Het adsiranten A-team wordt kampioen.

1993
Herensoftbal bestaat dit jaar 20 jaar op Storks. Het eerste team van deze afdeling eindigt op een fraaie derde plaats in de competitie.

1994
Het 1ste dames handhaaft zich in de hoofdklasse van district West. Een knappe prestatie, want er moest een heel nieuw team worden gecreŽerd na het afscheid van diverse speelsters.

1995
Herensoftbal 1 promoveert naar de hofdklasse. Onder leiding van coaches Hans de Graaf en Fred Bergenhenegouwen werden maar 3 van de 30 wedstrijden verloren.

1996
Herensoftbal 1 wint in de oefenperiode de Cup der Lage Landen. In de competitiestart tegen Alphians slaan de ontketende herensoftballers 27 honkslagen tegen international en top-werper Tuti Rumai. Dames 2 wordt kampioen.

1997
Tijdens de sluitingavond op 22 november worden de traditionele MVP-awards uitgereikt aan de jeugd. Bij de meisjes adspiranten B gaat deze titel naar Eva Reinders.

1998
De Haagse Softbaldagen zijn een enorm succes. Een verrasing was de finaleplaats die Storks, met hulp van de Nieuw Zeelandse werper Terrance Hibbert, wist te behalen.

1999
De pupillen honkbal wordt met vlag en wimpel kampioen. Ook dames 4 wordt vrij onverwacht kampioen. Werper Terrance Hibbert van herensoftbal 1 wordt door de KNBSB uitgeroepen tot beste werper van de hoofdklasse.

2000
Storks wint de Haagse Softbaldagen. Met gastspelers Terrance Hibbert en Glen Roff wordt in de finale het Nederlands team verslagen. Later dat jaar wordt herensoftbal net geen kampioen van Nederland. In de finale van de Holland Series wordt met 4-3 verloren van Thamen. De Deense werper van Storks, Martin Holmberg, wordt uitgeroepen tot beste werper in 2000.

2001
Nieuw Zeelandse werper Greg Newton en coach Glen Roff leiden de herensoftballers naar het eerste Nederlandse kampioenschap in haar geschiedenis. Survivors uit Diemen wordt in de finale 'ge-sweept' met 4-0. Greg Newton gooide 25 keer 3-slag in twee wedstrijden. Jeb Koeriers Storks (dames 1) worden onder leiding van Leo Buiteman kampioen, en wint ook de promotiewedstrijd tegen DSC'74.

2002
Herensoftbal 1 speelt het Europese kampioenschap in Chomotov, TsjechiŽ. Het wint in een zinderende finale van de Beavers en wordt in het hol van de leeuw Europees kampioen. Dames 1 wordt wederom kampioen en promoveert naar de landelijke 1ste klasse. De vereniging krijgt uit handen van wethouder Wilbert Scholte de Sportpenning van de Gemeente Den Haag.

2003
De Herensoftballers reizen af naar Italie voor het EK en worden 5e.

2004
De Honkballers worden kampioen en promoveren naar de 1e klasse.
De dames grijpen in een bloedstollende finale net naast promotie.

2005
Herensoftbal 1 wordt voor de derde maal Nederlands kampioen. Tijdens de EK in Belgie wordt van de Chomotov Beavers verloren en is een tweede plaats weggelegd voor Screenhouse Storks.

De Honkballers handhaven zich knap en de dames grijpen voor de 2e maal net naast promotie naar de Hoofdklasse.
De Junioren honkbal worden kampioen in hun klasse.

2006
Herensoftbal 1 en Dames 1 komen een contract overeen met Het Nederlandse Rode Kruis.

Laatste wijziging op: 21-05-2006 10:20